Bolle collectoren voor zonnewarmte
Het zwembad ’t Baafje in Heiloo heeft begin deze maand een uniek zonnewarmtesysteem in gebruik genomen. Honderddertig bolvormige zonnecollectoren zorgen voor een flinke besparing aan aardgas.
door: Rijkert Knoppers
vrijdag 18 juli 2008
Het plaatselijke openluchtzwembad in Heiloo heeft sinds begin juli grote Sundisc zonnecollectoren, die voorzien van opgerolde en met water gevulde kunststof slangen, zorgen voor een aangenaam zwembadwater van ongeveer 22 graden. De schotelcollectoren zijn op een pergola aangebracht, waaronder ruimte is voor een terras of een fietsenstalling. De slangen op elke parasol zijn verdeeld in drie circuits van gelijke lengte, wat een betere warmteoverdracht mogelijk moet maken. Met 130 sferische collectoren van elk 2,30 meter doorsnee is deze zonne-installatie de grootste van zijn soort in Nederland. Elke collector weegt leeg circa vijftig kilo en is gevuld met water circa tachtig kilo. De maximale werkdruk ligt op zes bar.
De jaarlijkse gasbesparing is naar verwachting 87.000 kubieke meter per jaar. Een regelaar meet de temperatuur van het bassin en stuurt, afhankelijk van de vraag naar warmte, water naar de zonnecollectoren. In tegenstelling tot vlakkeplaatcollectoren of matcollectoren is het niet nodig deze bolvormige collectoren onder een hoek op het zuiden te richten, omdat door de sferische vorm de hellingshoek al vijftien graden is. Volgens gegevens van de fabrikant haalt deze zonnecollector een rendement van ruim 45 procent over de periode mei tot september. In het vroege voorjaar zouden rendementen van 86 procent en hoger haalbaar zijn.
De aanschaf van de zonnecollectoren lag in het verlengde van het eerder ontwikkelde energiebesparingsbeleid van ’t Baafje, dat verleden jaar heeft geresulteerd in de installatie van enorme rolluiken bij het wedstrijdbad. Deze afdekking moet als een soort deksel boven het bassin de nachtelijke afkoeling van het water zoveel mogelijk voorkomen. De jaarlijkse besparing aan aardgas van dit systeem ligt op veertigduizend kubieke meter. Dit jaar volgde het instructiebad met een vergelijkbaar systeem. Het afdekken van een bassin vermindert bovendien de verdamping van chemicaliën uit het zwemwater.
Nederland heeft ongeveer 265 openluchtbaden, 320 overdekte baden en 155 combibaden. Volgens een rapport van ingenieursbureau DWA kan bij openluchtbaden het ’s nachts afdekken van het bassin een energiebesparing van veertig tot zestig procent opleveren.
Er zijn drie soorten collectoren voor zwembaden in de handel: de plaatcollector, de sferische of bolcollector en de matcollector. De gemiddelde jaaropbrengst per vierkante meter collectoroppervlak varieert voor alle typen zonnecollectoren tussen 0,83 en 0,97 GWh.
Publicatie uit: Technisch Weekblad