NL
Menu

De klant aan het woord

Zwembad het Amstelbad / Ouderkerk aan de Amstel

We verbruiken momenteel 0,0m3 gas voor het zwembad. De watertemperatuur is continue boven de minimum temperatuur van 21 graden.
Afgelopen week is het opgelopen tot over de 24 graden.

Kortom… wij zijn zeer blij met de gedane investeringen.

Bestuur Amstelbad, 24 mei 2024

Zwembad de Welters

In de gemeente Olst -Wijhe ligt het openluchtzwembad De Welters.

Dit zwembad is eigendom van de gemeente en wordt gehuurd door de Stichting Zwembad De Welters. De Stichting beheert en exploiteert het zwembad.  De energierekening wordt betaald door de Stichting maar loopt via de gemeente.

De gemeente had een contract met Gazprom en moest van de regering het contract opzeggen na het begin van de oorlog in Oekraïne.

De Stichting kreeg in het najaar van 2022 te horen dat  er daardoor rekening gehouden moest worden dat de totale kosten voor de energie 4 tot 6 x hoger zou worden.  Dit zou betekenen dat de begroting van de Stichting zwaar negatief zou worden en het zwembad waarschijnlijk gesloten zou moeten worden.

Het Stichtingsbestuur is op zoek gegaan naar alternatieven. Naar bezoeken aan diverse zwembaden met alternatieve verwarmingsmethoden zijn ze uitgekomen op het systeem van SunDisc Solar Systems B.V.

Na contact met de firma SunDisc werd duidelijk dat wij de collectoren rechtstreeks van hen konden betrekken omdat de opdrachtgever (Stichting Zwembad de Welters) een stichting is zonder winstoogmerk. Ook wees de firma SunDisc ons op een goede installateur die al vele malen eerder het Sundisc systeem aangelegd had. De firma Wesseling Zwembaden heeft de aanleg van de installatie uitgevoerd.

Er zijn 69 discen aangelegd op het naastgelegen sportveld en in mei 2023 was de installatie in bedrijf.

Door deze installatie is de stichting  in staat om in 2023 80 % van onze stookkosten te bezuinigen. De Stichting is uitermate tevreden met de installatie en met de begeleiding door de firma SunDisc.

Jan van het Land, namens het bestuur van Zwembad de Welters

Ons Polderbad in Stolwijk/ de Loete’ in Haastrecht

In het voorjaar van 2018 heeft SunDisc 32 collectoren geleverd voor zwembad ‘ons Polderbad’ in Stolwijk/ de Loete’ in Haastrecht. Het door SunDisc geadviseerde aantal van 64 collectoren was op dat moment geen optie. Zo vlak voor aanvang van het seizoen moesten er graafwerkzaamheden voor de juiste diameter aan- en afvoerleiding gerealiseerd worden. In het najaar, wanneer er meer tijd zou zijn, zouden de andere 32 collectoren aangesloten worden op het systeem.

Omdat, mede geholpen door de unieke zomer, het systeem zoveel gas had bespaard, werd besloten om de overige 32 collectoren aan te schakelen op zwembad ‘de Loete’ in Haastrecht. Dit bad is ook  onderdeel is van de stichting ‘Vlister baden’. Dit zwembad had evenals ‘ons Polderbad’ oude, niet  meer goed werkende vlakke plaat collectoren.

In de toekomst zullen beide baden voorzien worden van de door SunDisc geadviseerde aantallen.

SunDisc Solar Systems, mei 2019

Referentie van zwembad ‘ons Polderbad ’

Het onderhoud  van deze baden wordt geheel verzorgd door vrijwilligers. Het water in deze baden werd reeds gedurende ca 20 jaar verwarmd via collector matten, ook door bovengenoemde vrijwilligers aangelegd. Deze matten waren aan vervanging toe wegens slijtage en verminderd rendement.

Na verschillende leveranciers van collector systemen benaderd te hebben, zijn we uiteindelijk met SunDisc in contact gekomen. Na een eerste gesprek en een advies omtrent ons bad in Stolwijk, kwam ook de vraag of ons bad voorzien was van een afdeksysteem. Omdat dit niet het geval was, kregen we het advies om daar in eerste instantie naar te informeren bij een door SunDisc genoemde leverancier van afdeksystemen. Dit is volgens hen een heel goede combinatie van verwarmen en isoleren. Naar aanleiding hiervan hebben we besloten tot aanschaf van zowel SunDisc collectoren als ook de combinatie met een afdeksysteem.

De reden waarom we o.a. hebben gekozen voor SunDisc, is dat we de aanleg zelf wilden realiseren. Om zodoende, als stichting, op de kosten van het gehele project te besparen. Tezamen met vrijwilligers. Immers hadden we ook de eerder gemonteerde collector matten zelf aangelegd.

Na een door ons aangeleverde plattegrond tekening van het dak, waarop de collectoren aangebracht zouden worden, kregen we een detail tekening waarop alle diameter aan- en afvoerleidingen aangegeven waren. Na een bezoek van mensen van SunDisc aan ons bad, hebben we besloten om met hen in zee te gaan.

Het aanleggen is ons overigens uitstekend afgegaan

Het eerste seizoen zit er inmiddels op en het resultaat van de investering is inmiddels duidelijk. Het gasverbruik is van 36.000 m3 naar 6.000 m3 gedaald (mede geholpen door de mooie zomer) De overige 6000 m3 zijn grotendeels gebruikt voor het verwarmen van douchewater en de kassa ruimte.

De wintermaanden van 2018/2019 hebben we benut om ook ons bad in Haastrecht van SunDisc collectoren te voorzien.

Als hierboven al genoemd hebben we verschillende vormen van verwarmen onderzocht. O.a de vlakke plaat, als ook de heat pipe en afgedekte solar bol collector. Deze vielen af. Op de vraag waarom we niet op een warmtepomp zijn overgegaan, kan ik zeggen dat onze ervaring met zonnenergie, het prijs verschil en de kosten voor elektra een grote rol hebben gespeeld. Daarnaast was de geluidsoverlast van de warmtepomp een issue. In ons dorp zijn er een aantal ‘groene woningen’ gebouwd waar omwonenden klaagden over deze geluidsoverlast. Daar ons bad midden in die zelfde bebouwing ligt en we als stichting wilden besparen op verbruikskosten, heeft bovenstaande de doorslag gegeven om tot aanschaf van het SunDisc systeem over te gaan.

Tot dusver met als resultaat een zeer positief effect op de energiebalans.

J. Molenaar stichting Vlister Openlucht Baden.

Zwembad In de Dennen

Zwembad In de Dennen , een prachtig buitenbad gelegen in de bossen van Vorden, is zeer content met de aanleg van een zonnepark met zonnecollectoren van Sun Disc.

Om de grote exploitatie tekorten (door de landelijke tendens; het weg vallen van de subsidies) de baas te kunnen was het noodzakelijk om een zo energie neutraal mogelijk zwembad te creëren.

Omdat het afdekken van het zwembad reeds eerder gerealiseerd was kon door Sun Disc zeer goed berekend worden wat  een gewenste capaciteit aan collectoren was en wat de ideale plek was om het park aan te leggen.

Goede uitleg en duidelijke instructies van Sun Disc begeleide het personeel en vrijwilligers van het zwembad en de installateur bij de aanleg van het park. Ook werd mee gedacht om een stukje visualisatie mee te nemen om voor bezoekers duidelijk te maken wat er achter de schermen gebeurd. (zie foto parasol)

Sun Disc kijkt niet alleen naar de aanleg en het benodigde systeem maar blijft met je mee kijken en rekenen naar een ideale en optimale situatie. Zo kwamen we er in het voorjaar van 2015 achter dat de iets tegenvallende resultaten te maken hadden met een grote lekkage. Dit laatste betekend dat we volgend jaar nog minder stook kosten hebben.

Helemaal naar “nul” gaan we met slecht weer periodes niet halen maar de besparingen die we nu al gehaald hebben zijn we zeer over te spreken!

Timme Koster zwembad In de Dennen

Zwaanwijck, Nigtevecht.

In 2010 installeerde Sun Disc 5 collectoren voor een zwembad op de buitenplaats Zwaanwijck te Nigtevecht. De collectoren liggen op een pergola, die we speciaal lieten maken. Het bad is 5 x 11m en circa 1,60m diep gemiddeld. We gebruiken het met 13 gezinnen. We wilden graag lekker warm water, ook aan de randen van het zwemseizoen. Met al die gezinnen samen was er een mooi budget en werd voor de zekerheid ook een warmtepomp geinstalleerd. Voorts kozen we voor een solar lamellendek.
We hebben nu in april en september/begin oktober veelal water van 24 graden! Zomers zetten we de solar vaak uit omdat we water van 27 graden warm genoeg vinden. En dat terwijl onze lamellendek met al die gebruikers veel open is. De warmtepomp staat NOOIT aan, zelfs niet in april of oktober. Het is gewoon niet nodig.
We hebben totaal geen omkijken naar de zonnewarmte. Er is nog nooit een probleem geweest, heerlijk, geen enkel gedoe. De schijven en de slangen zijn ook wel heel robuust, die kunnen een stootje hebben.
We zijn indertijd geweldig bediend door Sun Disc. Het is een gespecialiseerde firma, men weet direct wie je bent, erg persoonlijk. Al snel merkten we dat afspraak gewoon afspraak is. De communicatie verloopt prima. Men is to the point, nuchter, deskundig. Planning en organisatie waren bij ons tot in de puntjes verzorgt.

Ellen Schuit

Maastricht.

Wij zijn zeer tevreden over onze aankoop. Het contact met het bedrijf en de ondersteuning die we gekregen hebben vonden we prettig en professioneel. Wij genieten erg van de SunDisc’s die onze zwemvijver heerlijk verwarmen. Op deze manier kunnen we veel meer gebruik maken van onze zwemvijver en lijk de zomer in Nederland ineens veel langer te duren.

Natascha

Familie Verzuu, Zuid Frankrijk.

Vorig jaar, tijdens een heerlijke zomer in ons huis in Zuid Frankrijk kwamen we op het idee het zwemseizoen wat te verlengen. Dat werd dus internet afspeuren, kijken en vergelijken en uiteindelijk kwamen we uit bij Sun Disc Solar Systems. We zagen een verzorgde site, waarop heel duidelijk verschillende toepassingen te zien waren. het betrof zowel gemeentelijk zwembaden als privé baden. Er werd druk heen- en-weer gebeld. De mensen van Sun Disc waren bijzonder behulpzaam, gaven advies etc… Om de kosten te drukken besloten we dat we de collectoren zelf zouden ophalen. Moest te doen zijn met een trailer! Zo eenvoudig bleek het echter allemaal niet. Er moest een speciale pallet komen die op de aanhanger paste en niet te breed zou zijn voor normaal wegvervoer. Nogmaals moeten we zeggen dat ook hierbij de medewerking geweldig was. Er is voor ons een speciale pallet gemaakt, dat wil zeggen dat er heeeeel nauwkeurig gemeten moest worden. Toen wij de collectoren afgelopen winter kwamen ophalen, was er meteen koffie met iets lekkers erbij en, grote spanning, de collectoren werden zó op de aanhanger geladen. De collectoren gleden op de aanhangwagen zoals een lekker zittende schoen van de schoenlepel glijdt. Kortom helemaal goed. Mijn man had inmiddels in Zuid Frankrijk al veel voorbereidend werk gedaan. Van ijzer heeft hij een pergola gemaakt die inmiddels al begint te begroeien. De ‘parasols’ geven heerlijke schaduw en de reacties zijn allemaal positief. Al na een week steeg de temperatuur met enkele graden per dag. Vanaf half april hebben we kunnen zwemmen en we hopen door te kunnen zwemmen tot in november.

6 mei 2017, een jaar later:
Wij zijn nog steeds blij met het solar systeem. Vanaf eind maart gezwommen en de watertemperatuur is nu al 28 graden. Groeten uit Zuid-Frankrijk.

J en J Verzuu

Apeldoorn.

Inmiddels maken wij nu 3 jaar gebruik van het Sun Disc systeem. In ons geval voor een zwemvijver. Met een Nederlands zonnetje is het bad binnen enkele dagen op een aangename temperatuur. In het begin hadden we wat vragen over de bediening. Wat opviel is dat er op mail of een vraag vrijwel direct gereageerd werd. Dat ‘snelle schakelen’ is prettig en je voelt dat je als klant serieus wordt genomen. In het voorjaar hadden we een probleem met de pomp, dit is geen Sun Disc product maar van een toeleverancier. Op maandag gebeld met Sun Disc, dinsdag kwam er een vertegenwoordiger van het bedrijf, die toevallig in de buurt was, en de dag erna werd de gerepareerde pomp weer bezorgd. Sneller kan niet en geen kosten. Ondanks dat wij het systeem gebruiken voor verwarming ervaren wij de samenwerking met SunDisc als ‘verfrissend’.

T. van Zevenbergen

Bedarieux, Frankrijk.

Rond 2000 legde ik contact met Sun Disc. Omdat ik zonnecollectoren overwoog voor mijn zwembad in Zuid Frankrijk. Men maakte veel tijd voor mij. Ik had geen enkel idee van technieken, kosten, hoelang kun je met een collector doen, etc. Sun Disc heeft mij vlot en effectief wegwijs gemaakt. Op een praktische wijze, zodat ik voldoende wist van de grote lijn, meer wilde ik ook niet weten. Ik ben fantastisch bediend door hen. Niet alleen in technische zin: Sun Disc installeerde de collectoren op perfecte wijze. Het functioneerde vanaf de start zonder enig gedoe. Maar de samenwerking was ook erg plezierig, men is heel positief en oplossingsgericht. Sun Disc denkt echt met je mee, is sterk betrokken. En voert alles ook nog eens uit op een geoliede wijze, het werk loopt op rolletjes, ik hoefde nooit ergens achteraan te zitten! Top!
De temperatuur van het water is ook in april en oktober op veel dagen 24 graden, bij warm weer loopt dat op tot 30. Mijn zwembad in Bedarieux wordt beheerd door mensen uit de buurt. Enkele jaren geleden is de toenmalige beheerder onverwacht overleden. De nieuwe beheerder verzuimde helaas de collectoren voor de winter leeg te laten lopen, liet ook de pomp vrolijk vol water staan, ondanks heldere instructies. Juist dat jaar heeft het sterk gevroren en sneuvelden zowel pomp als collectoren. Sun Disc heeft alles vernieuwd zonder dat ik daar enig omkijken naar had, super! Nu werkt het allemaal weer perfect. En ik heb een andere beheerder aangesteld, die zeer zorgzaam is voor het huis en het zwembad.

Steven Birnie

Familie Braster.

Het Sun Disc Solar systeem bevalt ons uitstekend, doet het buitengewoon goed en met 2 collectoren was met het mooie weer 34 graden geworden. Het zwembad is 4 meter bij 9 meter lang, 1.65m diep en het warmt per dag minimaal 2 graden op. En met het hete weer was het water zelfs aan z’n max gekomen en schakelden de collectoren automatisch uit. Wij zijn heel tevreden met dit systeem.
Winterdag laten we het water uit de collectoren lopen en in het voorjaar kijken we de koppelingen even na, dat is alles. Gewoon weer draaien, heerlijk.

Lenie en Dik

Spanje.

Sinds enige jaren heb ik 3 zonnecollectoren in gebruik, voor het verwarmen van mijn zwembad bij mijn huis in Spanje. Dit zwembad ligt gedeeltelijk in de schaduw, dus een beetje extra warmte kon ik wel gebruiken. Bij de aanschaf was mij beloofd dat een maximale temperatuursverhoging van 6 graden haalbaar zou zijn. Nou dat is zo. Zonder collectoren  kon ik niet eerder dan half april van het zwembad gebruik maken, met de collectoren werd half maart al een temperatuur van 21 graden bereikt. Ook aan het einde van het seizoen kan ik een maand langer zwemmen. De kwaliteit van de producten is uitstekend, de collectoren vervormen niet in de zon. De pomp is bijna geruisloos en de elektronische temperatuurregeling werkt uitstekend. Ik ben dik tevreden over de werking en de technische uitvoering.

Hans