Zoekknop
Nederlandse vlagItaliaanse vlag

Warmtepomp of SunDisc

Regelmatig krijgen wij de vraag waarom de keuze voor pure zonne-energie voor openluchtzwembaden interessanter zou zijn dan de keuze voor een warmtepomp.  Een vraag die op zich eenvoudig lijkt maar het niet is.

Efficiëntie SunDisc versus waterpomp

Een veelgenoemd voordeel van de warmtepomp is de hoge efficiëntie. Met een COP van ongeveer 7, oftewel voor elke kWh die de warmtepomp opneemt krijgt u er 7 terug, lijkt dit inderdaad ook een mooi rendement. Bij een SunDisc systeem voor de particulier is de COP echter minimaal 23 oplopend naar 37, afhankelijk van de dimensies van het systeem, en dus beduidend hoger in vergelijking met een warmtepomp.

Comfortabele zwembad temperaturen


Een warmtepomp zal stoppen op het moment dat de bassin temperatuur de vooraf ingestelde waarde bereikt heeft – meestal rond de 24°C . Het SunDisc besturingssysteem staat standaard ingesteld op 30°C om zodoende bij voldoende zonlicht energie in het zwembad te bufferen. Bijkomend voordeel is dat de bassin temperatuur meeloopt met de buiten temperatuur waardoor het comfort verhoogd wordt.  Immers bij een hoge buitentemperatuur wordt een hoge bassin temperatuur als comfortabel ervaren.

Sundisc in combinatie met een waterpomp


Bij een SunDisc systeem is zonlicht nodig. Bij een langere periode van geen zon en lage buitentemperatuur kan daarom de temperatuur van uw zwembad beneden de streeftemperatuur dalen.

De vraag is echter of u tijdens een koude periode gebruik wilt maken van uw zwembad en of u gedurende die periode de warmtepomp wilt gebruiken om het zwembad op de streeftemperatuur te houden.

Plaatsingsmogelijkheden SunDisc

Plaatsing van de 2.30m grote units lijkt soms een uitdaging maar, in overleg met gebruikers zijn over de afgelopen decennia al vele oplossingen gevonden voor een goede opstelling – zie “Opstellingen” onder “Particulier” (www.sun-disc.nl/particulier/opstellingen ).  

Voor een afgewogen oordeel moeten, naast het gewenste comfort, natuurlijk ook de kosten voor onderhoud en de levensduur van de verschillende verwarmingssystemen in ogenschouw genomen worden.

Uiteraard, de keuze is aan u.  

Heeft u vragen of wilt u meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk kunt gebruiken. Als u deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Lees meer over onze privacyverklaring

Ik ga akkoordLees meer