Zoekknop
Nederlandse vlagItaliaanse vlag

Reden te meer voor zwembaden om over te gaan op zonne-energie.

Kleine MKB-ondernemer overvallen door “stiekeme” belastingverhoging.

Reden te meer voor zwembaden om over te gaan op zonne-energie.

Een kwart van de kleine ondernemers maakt zich zorgen over de gevolgen van de verhoging energiebelasting op gas met 31,7 procent. De overgrote meerderheid was niet op de hoogte van de verhoging en verwijt de overheid slechte communicatie.

 

De energieprijzen dalen, maar de rekening gaat omhoog? Inderdaad, en het verschil verdwijnt in de schatkist. De belasting op gas is met ruim zes eurocent per kubieke meter verhoogd. Omdat over deze belasting ook nog eens BTW geheven wordt, is de extra belastingheffing ruim 7,3 eurocent per eenheid gas.

 

Nog geen vijf procent van de ondernemers was ervan op de hoogte: de belasting op gas is per 1 januari 2016 dus met 31,7% verhoogd. De belasting op stroom is weliswaar licht verlaagd, maar per saldo is iedere Nederlander fors meer kwijt aan zijn energierekening in 2016.

 

Veel ondernemers gebruiken nu eenmaal veel meer gas dan een huishouden. Een winkel, een autobedrijf, een schoonheidssalon: de extra heffing loopt al snel in de honderden euro’s per jaar.

 

Onderzoek

MKB Belangen ondervroeg enkele honderden ondernemers naar de gevolgen van de belastingaanpassingen, waar de Eerste Kamer op 22 december, vlak voor kerst, mee instemde. De uitkomsten zijn:

– Minder dan vijf procent was op de hoogte van de verandering;

– Voor ruim 75 procent van de ondervraagden was het een echte tegenvaller: zij hadden vanwege de dalende prijzen namelijk juist gerekend op lagere energielasten in 2016;

– Ruim een kwart van de ondervraagde ondernemers zegt dat deze onverwachte extra kosten problematisch kunnen worden;

– Ongeveer 50 procent van de ondernemers legt een verband met de noodgedwongen verlaging van de gasproductie in Groningen;

– 9 procent heeft echter wel begrip voor de verhoogde belasting op gas;

– Ruim 80 procent van de ondernemers verwijt de overheid dat zij slecht heeft gecommuniceerd over deze verhoging;

– Ruim 60 procent stelt dat de overheid wél breed communiceert over verlagingen van lasten en belastingen, maar slechts minimaal communiceert over verhogingen.

 

Als in de politiek over “Het MKB” wordt gesproken, gaat het vaak over de grotere ondernemers met personeel in dienst. Deze hebben veelal ook externe adviseurs die hen waarschuwen en wegwijs maken in de regels en veranderingen.

 

Het is juist de kleine ondernemer die aandacht en steun nodig heeft. Een ZZP’er is meer dan een onderdeel van een zorgelijke statistiek. De zelfstandige loodgieter met een parttime medewerker of de zelfstandige winkelier met een kledingzaak: voor hen telt iedere honderd euro en zij hebben vaak geen tijd en rust om zich helemaal te verdiepen in wat er voor hen wordt besloten en wat de impact is.

 

MKB Belangen wil aandacht voor de gevolgen van de verhoging van de energiebelasting voor kleine zelfstandige ondernemers en pleit voor een verhoogde heffingskorting van tweehonderd euro op de energierekening voor ZZP’ers en ondernemers met maximaal twee man personeel.

 

Reden te meer voor zwembaden om over te gaan op zonne-energie.

 

Bron:

MKB Belangen. Kleine MKB-ondernemer overvallen door “stiekeme” belastingverhoging. Geraadpleegd op februari 19 2016. Bereikbaar via: http://www.mkbbelangen.nl/nieuws/kleine-mkb-ondernemer-overvallen-door-stiekeme-belastingverhoging.

 

 

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk kunt gebruiken. Als u deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Lees meer over onze privacyverklaring

Ik ga akkoordLees meer