Zoekknop
Youtube icoontje Nederlandse vlagItaliaanse vlag

De klant aan het woord

Ons Polderbad


In het voorjaar van 2018 heeft SunDisc 32 collectoren geleverd voor zwembad ‘ons Polderbad’ in Stolwijk. Het door SunDisc geadviseerde aantal van 64 collectoren was op dat moment geen optie. Zo vlak voor aanvang van het seizoen moesten er graafwerkzaamheden voor de juiste diameter aan- en afvoerleiding gerealiseerd worden. In het najaar, wanneer er meer tijd zou zijn, zouden de andere 32 collectoren aangesloten worden op het systeem.

Omdat, mede geholpen door de unieke zomer, het systeem zoveel gas had bespaard, werd besloten om de overige 32 collectoren aan te schakelen op zwembad ‘de Loete’ in Haastrecht. Dit bad is ook  onderdeel is van de stichting ‘Vlister baden’. Dit zwembad had evenals ‘ons Polderbad’ oude, niet  meer goed werkende vlakke plaat collectoren.

In de toekomst zullen beide baden voorzien worden van de door SunDisc geadviseerde aantallen.

SunDisc Solar Systems, mei 2019

Referentie van zwembad ‘ons Polderbad ’


Hierbij het verslag van de stichting Vlister Openlucht Baden die 2 zwembaden exploiteert in de kernen Stolwijk en Haastrecht in de gemeente Krimpenerwaard.

Het onderhoud  van deze baden wordt geheel verzorgd door vrijwilligers. Het water in deze baden werd reeds gedurende ca 20 jaar verwarmd via collector matten, ook door bovengenoemde vrijwilligers aangelegd. Deze matten waren aan vervanging toe wegens slijtage en verminderd rendement.

Na verschillende leveranciers van collector systemen benaderd te hebben, zijn we uiteindelijk met SunDisc in contact gekomen. Na een eerste gesprek en een advies omtrent ons bad in Stolwijk, kwam ook de vraag of ons bad voorzien was van een afdeksysteem. Omdat dit niet het geval was, kregen we het advies om daar in eerste instantie naar te informeren bij een door SunDisc genoemde leverancier van afdeksystemen. Dit is volgens hen een heel goede combinatie van verwarmen en isoleren. Naar aanleiding hiervan hebben we besloten tot aanschaf van zowel SunDisc collectoren als ook de combinatie met een afdeksysteem.

De reden waarom we o.a. hebben gekozen voor SunDisc, is dat we de aanleg zelf wilden realiseren. Om zodoende, als stichting, op de kosten van het gehele project te besparen. Tezamen met vrijwilligers. Immers hadden we ook de eerder gemonteerde collector matten zelf aangelegd.

Na een door ons aangeleverde plattegrond tekening van het dak, waarop de collectoren aangebracht zouden worden, kregen we een detail tekening waarop alle diameter aan- en afvoerleidingen aangegeven waren. Na een bezoek van mensen van SunDisc aan ons bad, hebben we besloten om met hen in zee te gaan.

Het aanleggen is ons overigens uitstekend afgegaan 


Het eerste seizoen zit er inmiddels op en het resultaat van de investering is inmiddels duidelijk. Het gasverbruik is van 36.000 m3 naar 6.000 m3 gedaald (mede geholpen door de mooie zomer) De overige 6000 m3 zijn grotendeels gebruikt voor het verwarmen van douchewater en de kassa ruimte.

De wintermaanden van 2018/2019 hebben we benut om ook ons bad in Haastrecht van SunDisc collectoren te voorzien.

Als hierboven al genoemd hebben we verschillende vormen van verwarmen onderzocht. O.a de vlakke plaat, als ook de heat pipe en afgedekte solar bol collector. Deze vielen af. Op de vraag waarom we niet op een warmtepomp zijn overgegaan, kan ik zeggen dat onze ervaring met zonnenergie, het prijs verschil en de kosten voor elektra een grote rol hebben gespeeld. Daarnaast was de geluidsoverlast van de warmtepomp een issue. In ons dorp zijn er een aantal ‘groene woningen’ gebouwd waar omwonenden klaagden over deze geluidsoverlast. Daar ons bad midden in die zelfde bebouwing ligt en we als stichting wilden besparen op verbruikskosten, heeft bovenstaande de doorslag gegeven om tot aanschaf van het SunDisc systeem over te gaan.

Tot dusver met als resultaat een zeer positief effect op de energiebalans.

J. Molenaar stichting Vlister Openlucht Baden.

Zwembad In de Dennen


Zwembad In de Dennen , een prachtig buitenbad gelegen in de bossen van Vorden, is zeer content met de aanleg van een zonnepark met zonnecollectoren van Sun Disc.

Om de grote exploitatie tekorten (door de landelijke tendens; het weg vallen van de subsidies) de baas te kunnen was het noodzakelijk om een zo energie neutraal mogelijk zwembad te creëren.

Omdat het afdekken van het zwembad reeds eerder gerealiseerd was kon door Sun Disc zeer goed berekend worden wat  een gewenste capaciteit aan collectoren was en wat de ideale plek was om het park aan te leggen.

Goede uitleg en duidelijke instructies van Sun Disc begeleide het personeel en vrijwilligers van het zwembad en de installateur bij de aanleg van het park. Ook werd mee gedacht om een stukje visualisatie mee te nemen om voor bezoekers duidelijk te maken wat er achter de schermen gebeurd. (zie foto parasol)

Sun Disc kijkt niet alleen naar de aanleg en het benodigde systeem maar blijft met je mee kijken en rekenen naar een ideale en optimale situatie. Zo kwamen we er in het voorjaar van 2015 achter dat de iets tegenvallende resultaten te maken hadden met een grote lekkage. Dit laatste betekend dat we volgend jaar nog minder stook kosten hebben.

Helemaal naar “nul” gaan we met slecht weer periodes niet halen maar de besparingen die we nu al gehaald hebben zijn we zeer over te spreken!

Timme Koster zwembad In de Dennen

Zwembad “In de Dennen”
Oude zutphenseweg 7
7251 JX Vorden
0575-551203
http://www.zwembad-indedennen.nl
info@zwembad-indedennen.nl
Facebook.com/zwembadindedennen

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk kunt gebruiken. Als u deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Lees meer over onze privacyverklaring

Ik ga akkoordLees meer