NL
Menu

36 SunDisc’s verwarmen zwembad de Loete in Haastrecht.

Hoe houden we ons buitenbad warm?

Nu vol (aard)gas geven om het buitenbad in je dorp warm te stoken voor het nieuwe seizoen? Dat bezorgt veel besturen ernstige hoofdpijn. Een paar baden doet het helemaal anders.

Harrie van Opstal


Groene Hart

Een opmerkelijke en creatieve methode gaan ze in Oudewater uitproberen met hulp van de plaatselijke yoghurtmaker. Dat is zo gekomen: in het zwembadbestuur zit onder anderen Jan Hoogenboom, de eigenaar van de gelijknamige zuivelboerderij aan de Damweg. Doordeweeks stookt zoon Gijs met een houtkachel de waterketel op tot 80 graden om de yoghurt te pasteuriseren. In het weekend is de installatie uit.

Zwembadvoorzitter Fred van Schaik: “De Zuivelboerderij levert al jaren heet water voor het warme bad waarin de deelnemers kunnen plonzen na de ijskoude nieuwjaarsduik. Daardoor kwamen we op een gek idee: ‘Kun jij ook ons zwembad in het voorjaar warm maken?’ En Jan Hoogenboom vond dat prima.”

Enorme bak gas

Hoe ze het aanpakken? “Wij huren een tankwagen, tappen het water af zodra het 80 graden is en rijden dat naar het Statenbad. Dat is maar twee kilometer verderop. Gedurende twee zaterdagen hopen we het zwembad zodoende op een basistemperatuur van 26 graden te brengen, zodat het op 30 april open kan. We gaan gewoon testen of dit werkt! Dan kun je immers een enorme bak gas uitsparen.”

Blijft natuurlijk wel de vraag hoe duurzaam de houtstook voor de ketel van de Zuivelboerderij is. Van Schaik: “Het hout voor de stookketel komt van de Oudewaterse afvalverwerker Van Vliet, die vaste leverancier van Hoogenboom is. Voor het stoken wordt alleen afval- en sloophout gebruikt dat niet meer te recyclen is.”

Daar bovenop zet het Statenbad over een paar weken ook zonnepanelen in. Die zijn bestemd voor het nieuw te bouwen binnen- en buitenbad dat het 50 jaar oude Statenbad vervangt. “Maar we laten die 28 panelen nu al installeren en verhuizen ze straks mee naar het nieuwe complex. In combinatie met twee warmtepompen hopen we dan helemaal van het aardgas af te gaan”, vertelt Van Schaik.

Metalen tuinslang

In Haastrecht timmeren ze al evenzeer aan de weg. Vorig jaar is bij natuurbad De Loete een soort mega zonneboiler geïnstalleerd. Voorzitter Peter van Schaik: “Op het dak liggen 36 sundiscs. Zo’n disc is in feite een opgerolde metalen tuinslang waar water doorheen loopt. Zodra de zon gaat schijnen warmt-ie het water op tot 60 tot 80 graden. Met dat water warmen we het bad op.” Om te voorkomen dat ’s nachts al die moeizaam verzamelde graadjes net zo snel weer verdwijnen, ligt deze maand een soort isolatiedeken over het bad.

Bij zwembad Aarweide tussen Nieuwveen en Ter Aar gebruiken ze een andere slimmigheid. De waterzuivering in Nieuwveen voert afvalwater via een grote buis af richting de Ringvaart. Vier jaar geleden is als proef een aftakking naar Aarweide gemaakt. Het afvalwater (8 tot 15 graden) warmt door middel van twee warmtewisselaars het zwembadwater op naar 25 tot 35 graden.

Vicevoorzitter Peter Kempen legt uit dat je op deze manier weliswaar langzaam, maar wel heel zeker het bad behoorlijk op temperatuur kunt krijgen. “Hoe dan ook scheelt het flink in het verbruik. Hadden we met de oude ketel tot 40.000 kuub aardgas in een seizoen nodig, dankzij een betere cv en het gebruik van het water van de zuivering zaten we vorig jaar op 4.000 kuub.”

Ondertussen denken ze in Vlist over een volgende stap. Op het verlanglijstje staat de aanschaf van tachtig tot honderd zonnepanelen. Peter van Schaik: “En als we nog een fase verder kijken, denken we aan een warmtepomp.”