NL
Menu

Comfortabel warm door zonne-energie

We schreven in het vorige nummer al over de mogelijkheden van energiebesparing binnen uw eigen onderneming. Het ging echter voornamelijk om facilitaire zaken als sluipverbruik van stroom bij de behandeling van licht, lucht en water, hoofdzakelijk gericht op binnen accommodaties. In dit artikel gaan we met Ben Oskam, manager van openluchtzwembad Lobeke in Lopik, dieper in op de mogelijkheden die zonne-energie biedt in combinatie met buitenzwemwater.

De afgelopen jaren is de consument veeleisender geworden ten opzichte van het serviceniveau en het comfort in accommodaties. Voor exploitanten van buitenbaden betekent dit dat koudere perioden in het seizoen roet in het eten van de exploitatie kunnen gooien. Comfortverhoging, mede door verhoging van de watertemperatuur, is een belangrijker item geworden in de strijd om de consument. Ongunstig neveneffect is dat hierdoor het energieverbruik vaak aanmerkelijk wordt vergroot, met veel meer kosten tot gevolg. Oskam: ‘Wij maken inmiddels al ruim tien jaar gebruik van zonnewarmte voor het verwarmen van onze twee baden; een instructiebad en een groot bad. Vóór die tijd hadden we een gasverbruik dat per jaar opliep tot zo’n 40.000 m² per seizoen, met een prijs van twee kwartjes toen was dat al een enorm bedrag. We zijn ons in eerste instantie gaan beraden vanuit milieutechnisch oogpunt. Het is natuurlijk zonde als je zoveel gas verstookt, waarbij een groot deel van de warmte via het water direct weer ontsnapt.

Reductie energiekosten


Volgens Oskam levert zonne-energie daarom een wezenlijke bijdrage aan de reductie van de energiekosten en daarmee ook aan de beheersing van de exploitatiekosten. ‘Met een nieuwe ketel in combinatie met zonnecollectoren komen we nu uit op een verbruik van 20.000 m² gas. Tot onze verbazing rekenden we na het eerste jaar al uit dat we met zeven jaar onze investering zouden terugverdienen. In de afgelopen tien jaar heeft het systeem voor ons zijn kwaliteit bewezen, afgezien van het reguliere onderhoud kwam het neer op slechts een aantal koppelingen en zijn we uiterst tevreden.’ Openluchtzwembad Lobeke zet nu in op een continue watertemperatuur van 24°C voor het seizoen. De dagen in het voor- en najaar dat men daar niet aankomt, wordt er bijgestookt. Volgens Oskam is het zeker ook een kwestie van zelf meedenken. ‘Als je een week hebt met mooi weer in de periode voordat je opengaat, moet je de kans grijpen om het bad te vullen en op te warmen. Wij hanteren een openingstijd van 20,5 weken. Dit in tegenstelling tot de 16 of 18 van andere baden. Met de zwemlessen die we ’s zomers verzorgen betekent dat per week drie extra lessen. Zodoende komen we aan een rendement van 95% voor het afzwemmen.’ Het gebruik van zonne-energie voor verwarming van water pakt dus op twee vlakken gunstig uit. Enerzijds vanwege het comfortverhogende element, anderzijds vanwege de mogelijkheden tot energiebesparing. Dit laatste komt door het feit dat de gebruiksperiode van de baden overeenkomt met de periode waarin het aanbod van zonnewarmte het grootst is en er voor badwaterverwarming eenvoudige onafgedekte collectoren gebruikt kunnen worden. ‘Wij hebben 32 collectoren op het dak liggen, waarmee we in de zomer bijna lauwwarme temperaturen halen. Het instructiebad komt vaak op waarden rond de 30°C en dan is het prachtig om te zien hoe vooral de jonge kinderen genieten van het warme water.’

Ook geschikt voor binnenbaden Navraag bij SunDisc, leverancier van zonnewarmtesystemen, leert dat voor een systeem zoals in Lopik wordt gebruikt, inmiddels alweer verbeteringen zijn doorgevoerd. Louis Boon van SunDisc laat weten dat er in de afgelopen jaren meer rendementsverbeteringen zijn doorgevoerd. ‘Hierdoor kan de door Ben Oskam geschetste besparing nog verder oplopen. Uit praktijkgegevens blijkt dat het rendement gemiddeld genomen 45% bedraagt van mei tot september. In het voorjaar stijgt de watertemperatuur met zo’n 3 graden per dag, over het gehele zwemseizoen genomen is de temperatuur van het bad gemiddeld zelfs 5 graden hoger. Hoewel het lijkt alsof SunDisc vooral geschikt is voor openluchtzwembaden, is de toepasbaarheid even groot voor binnenbaden. Een intelligent besturingssysteem maakt het mogelijk de instellingen automatisch te laten uitvoeren, er zijn echter ook klanten die van bezuinigen een sport maken. Je kunt er dus alle kanten mee op.’

Opvallend design en optimaal rendement


Een systeem als dat van de collectoren van SunDisc is van een opvallend design. Door de ronde sferische vorm heeft de collector van zichzelf al een hellingshoek van 15 graden. Hierdoor is een bevestiging op een hellend oppervlak, richting het zuiden, niet noodzakelijk. Door de sferische vorm, alsmede door de vrije opstelling van de collectoren, wordt er van de vroege ochtend tot in de late avond zonlicht opgevangen. Het benodigde oppervlak is afhankelijk van de afmeting van het te verwarmen bassin en het al of niet afdekken van het bad. In Nederland kan men met een afgedekt bad al volstaan met 30% van het zwembadoppervlak. Het ontwikkelde besturingssysteem zorgt ervoor dat het hoge collectorrendement wordt overgedragen op het zwembad. Het besturingssysteem meet nauwkeurig de temperatuur in de collector en dat van het water in het bassin, hierdoor kan ook een maximumtemperatuur worden aangegeven. De duurzaamheid van de collectoren en een verminderd energieverbruik zijn voor velen voldoende reden om te kiezen voor zwembadverwarming middels zonne-energie. Of je het gebruik van zonne-energie mag koppelen aan bezoekersaantallen blijft natuurlijk moeilijk. Lobeke evenaarde dit jaar voor het eerst de bezoekersaantallen uit 1983, wie weet wordt de toekomst voor hen nog zonniger.

Voor meer informatie:
www.sun-disc.nl

Verwijzing:
Artikel Zwembadbranche Januari 2011