NL
Menu

Recreatiecentrum de Paalberg

Recreatiecentrum de Paalberg


Recreatiecentrum De Paalberg is één van de oudste campings van ons land. Sinds 1915 wordt er gekampeerd, maar vanaf 1975 is De Paalberg ontwikkeld tot het complex dat het nu is. Door ligging tussen bos en hei is men al jaren bewust bezig met het milieu.

In eerste instantie werd actief meegedaan aan de milieu barometer. Dit is de voorloper van de Green Key, hét internationale keurmerk voor bedrijven in de toerisme- en recreatiebranche die serieus en controleerbaar bezig zijn met het milieu. Het staat gerant voor de inzet van de ondernemer om meer aan het milieu te doen dan de wet- en regelgeven van hem verlangt.

Goud voor Paalberg

Het keurmerk is een middel om het milieubewuste imago van de onderneming naar gast, overheden en zakenrelaties te communiceren. Green Key is onderdeel van FEE(Foundation for Environment Education), net als de Blauwe Vlag voor schone stranden en jachthavens. In Europa zijn op dit moment meer dan 450 bedrijven aangesloten bij het internationale keurmerk. Voor alle bedrijven geldt dat zij moeten voldoen aan alle verplichte normen en aantal optionele normen. De verplicht normen zijn basis milieunormen zoals het registeren van besparen van gas, water en elektra en het verminderen van de hoeveelheid(rest) afval. De optionele normen gaan een stap verder. Hieronder vallen maatregelen zoals het gebruik maken van duurzame energie, milieubewuste schoonmaakmiddelen of het zelf zuiveren van afvalwater. Het aantal toegepaste optionele normen bepaalt het niveau van de Green Key: brons, zilver of goud. De Paalberg heeft sinds 2003 het niveau ‘Goud’ behaalt. De milieu maatregelen die op de Paalberg zijn toegepast zijn onder meer: opname van elektra, gas en waterverbruik voor zowel de vaste gasten als de kampeerders, zonnepanelen voor het verwarmen van he buitenbad, zonnepanelen op het douchegebouw, waterbesparende kranen in alle toilet- en douchgebouwen, spaarlampen en lichtsensoren, condenserende boilers in het douchegebouw, afvalscheiding, elektrolyse installatie voor het chloor en zuur in het binnenbad, HR ketels in de bungalows en bedrijfswoningen, milieuvriendelijk papiergebruik en natuurlijk milieubewuste medewerkers.

Eenvoudig en duurzaam

Jaarlijks wordt een aantal duurzame investeringen gedaan. Eugene Centen, hoofd van de technische dienst bij de Paalberg, geeft aan dat zij elk jaar kijken in welke duurzame oplossingen nog meer geïnvesteerd kan worden. Zo heeft de Paalberg vorig jaar SunDisc zonnecollectoren aangeschaft ten behoeve van het opwarmen van de buitenbaden. ‘Wij hebben bewust voor deze oplossing gekozen omdat het direct op het zwembadwater kan worden aangesloten, zonder tussenkomst van een warmtewisselaar. Door de vorm van de collector ligt er altijd wel een stuk haaks op de zon, wat nodig is voor het maximale rendement van het zonlicht. ‘De installatie van de zonnecollector is door het team van Centen zelf gedaan. ‘We hebben alleen een technische tekening laten maken en hebben vervolgens zelf het hele systeem aangelegd’. De uitbreiding van de extra collectoren bleek eveneens vrij eenvoudig. Inmiddels levert het ook al wat op. ‘Met elk rondje door de collectoren stijgt de watertemperatuur 2 graden. Door het mooie weer tijdens de afgelopen mei vakantie hebben wij geen één keer hoeven bijwarmen’, aldus Centen. Dit jaar zijn er wederom collectoren aangeschaft. ‘Eigenlijk sparen wij de collectoren. Door alle duurzame investeringen van de afgelopen jaren en de subsidieregeling die mede door het Green Key keurmerk kunnen worden aangesproken kunnen wij kosten neutraal de uitbreiding doen. En ook die uitbreiding zal zichzelf weer terugverdienen!’