NL
Menu

Zwembad de Spetter maakt zich klaar voor de toekomst

Zwembad de Spetter maakt zich klaar voor de toekomst

vrijdag 24 november 13:20 – 2017

THOLEN – Minimaal 30.000 bezoekers per jaar, minimaal 19 weken per jaar geopend, betaalbare voorzieningen voor gezinnen met minder inkomen en minimaal 100 zwemlesklanten die betaalbare zwemlessen volgen. Dat zijn een paar doelen die de gemeente Tholen heeft opgesteld samen met de Zwembadadviesraad (voormalig comité BlijvenSpetteren) en de zwembadmanager Paco Telderman in een Beheer & Bedrijfsplan voor zwembad De Spetter in Tholen. Deze drie partijen (gemeente, zwembadmanager en zwembadadviesraad) gaan zich de komende jaren gezamenlijk inzetten om zwembad De Spetter op een juiste manier draaiende te houden.

 

Er wordt op dit moment hard gewerkt aan de renovatie van het zwembad aan de Zoekweg in Tholen, maar die renovatie ging niet zonder slag of stoot. Dat beaamt ook wethouder Cees van Dis. “De aanloop naar dit plan is ook vrij langdurig geweest. Sinds 2012 zijn er verschillende momenten geweest waarbij het voortbestaan van de twee zwembaden op Tholen onzeker is geweest.” Uiteindelijk heeft de gemeenteraad toch besloten om beide zwembaden open te houden, maar dan moet er wel bezuinigd worden op de exploitatiekosten. De ruim 150.000 euro vanuit de gemeente moet teruggebracht worden naar 100.000 euro.

 

Energiebesparing Het comité BlijvenSpetteren werd in 2011/2012 al opgericht om ervoor te zorgen dat de jeugd op Tholen gebruik kan blijven maken van de twee zwembaden in Tholen en Sint-Maartensdijk. Toen zij geconfronteerd werden met de bezuinigingen zijn zij zelf al aan de slag gegaan met het doorvoeren van besparende maatregelen. Er werden twee werkgroepen opgericht: één voor de renovatie en één voor de exploitatie. In de renovatie worden energiebesparende maatregelen getroffen zodat het zwembad kan besparen op bijvoorbeeld de stookkosten. Zwembadmanager Paco telderman legt uit: “Er worden bijvoorbeeld 42 sundiscs op het dak geplaatst, een speciale manier van zwembadverwarming op zonne-energie.” Afhankelijk van hoe de renovatie loopt en welke kosten er gemaakt moeten worden, wil men ook vier tot acht zonnepanelen plaatsen bij het zwembad. “Per jaar zijn we nu achtduizend euro kwijt aan stookkosten, als we dat terug kunnen brengen naar tweeduizend euro, dan is dat toch een mooie besparing”, aldus Telderman.

 

Levendigheid

Daarnaast zijn er nog meer maatregelen die getroffen worden, al hebben de meeste bezuinigingen wel een langere aanloop nodig. Voorheen was een uitbater verantwoordelijk voor de horeca bij het zwembad, maar dit komt nu in eigen beheer. Betaalde krachten maken steeds meer plaats voor vrijwilligers en er komt een nauwere samenwerking met zwembad Haestinge. “Voorheen waren het echt twee aparte zwembaden, maar er komt één manager met één systeem en één poule van medewerkers.” De Zwembadadviesraad gaat samen met de zwembadmanager extra activiteiten organiseren om meer mensen naar het zwembad te trekken. “De gemeente blijft eigenaar van het zwembad, maar we gaan Paco wel meer de ruimte geven voor eigen initiatieven”, verklaart wethouder Van Dis. “Hij moet ervoor zorgen dat het zwembad levendig is én blijft. Het moet straks niet alleen een zwembad zijn, maar ook een leuke ontmoetingsplek voor jong en oud.” Denk bijvoorbeeld aan een speciale hond & baasje zwemdag of speciale workshops. De werkgroep exploitatie van comité BlijvenSpetteren wordt omgezet naar een Zwembadadviesraad. Zij zullen ook de komende jaren helpen bij het bedenken van nieuwe activiteiten, maar zij gaan ook elke twee weken de financiele rapportages bekijken om te controleren of er bijgestuurd moet worden.

 

“We hebben met z’n allen doelen gesteld en we gaan er gezamenlijk voor zorgen dat deze doelen gehaald worden”, stelt Herman Draaijer namens de adviesraad. Omdat de bezoekersaantallen enorm weersafhankelijk zijn wordt het zwembad niet afgestraft als er een jaar minder dan 30.000 bezoekers komen. “We gaan over een langere tijd kijken naar de gemiddelde cijfers”, besluit de wethouder. Op 27 april, tijdens Koningsdag, moet de renovatie van de Spetter helemaal klaar zijn, zodat iedereen weer kan zwemmen.

 

Bron: Thoolse Bode
Link: https://www.internetbode.nl/regio/tholen/algemeen/24696/zwembad-spetter-maakt-zich-klaar-toekomst