NL
Menu

Zwemkriebel moeten glijbaan steuntje geven


Zwemkriebels moeten glijbaan steuntje geven

Zwembad In de Dennen in Vorden wilde dolgraag een tweede glijbaan en die is nagenoeg klaar voor gebruik. Er is echter één probleempje: het benodigde geld voor de uitbreiding – 60.000 euro – is nog niet binnen. Heeft het zwembad zijn hand overspeeld?

Vorden

Het zwembad startte vorige zomer een inzamelingsactie: Vordenaren kunnen ‘stukjes’ zwemwater kopen en zo mede-eigenaar worden van het bad waar zij vanaf 30 april weer naar hartenlust kunnen ronddobberen. De actie leverde tot dusverre een kleine 47.000 euro op.

De ‘waterverkoop’ zou lopen tot 31 oktober, maar die termijn werd verlengd tot 31 maart. In de tussentijd werd al begonnen met de aanleg van de glijbaan, omdat het zwembad de klus geklaard wil hebben voor de start van het zwemseizoen.

31 maart, dat is al over twee weken. En dat is niet veel tijd om nog ruim 13.000 euro bij elkaar te krijgen. “We hebben de crowdfundingsactie met een half jaar verlengd, zodat het bad met de openingdag van het zwemseizoen, zegt Marco Valster, penningmeester van het zwembad en tevens ‘projectleider glijbaan’.

Zwemkriebels

Het lijkt eveneens weinig reëel om vanaf 1 april – al over anderhalve maand – is losgepeuterd bij de Vordense gemeenschap. Ter vergelijking: tussen medio oktober vorig jaar en nu werd er voor 17.000 euro aan zwemwater ‘verkocht’. Dat is een periode van vijf maanden.

“Toch ben ik nog hoopvol,” zegt Valster. “Het zomerseizoen komt eraan en dan krijgen mensen weer de kriebels om te gaan zwemmen. Ik hoop dat de vooruitzichten op een mooie zomer genoeg zijn om daardoor nog een flinke spurt te maken met onze actie.”

Lukt het niet, wat dan? Blijft/raakt het zwembad in de problemen? Valster: “Nee, dat kun je niet zeggen. We hebben nog andere ideeën. We hebben het proces in gang gezet en als je eenmaal zover bent dat je een investering hebt gedaan en de garantie niet hebt. Daarmee hebben we rekening gehouden.”

Verduurzaming

In de Dennen is ook nog bezig met een grote verduurzaming. Daarvoor heeft het zwembad bij de gemeente en provincie subsidie aangevraagd, zegt Valster. “Een eventuele toekenning van dat geld maakt dat je geen geld uit de kost van eigen budget. De verduurzaming van ons zwembad heeft overigens een heel ander kostenniveau.”

Er komen zonnepanelen op het dak van het zwembadpaviljoen. Die zijn goed voor de stroomvoorziening van het bad. En we gaan van het gas af, waarom er warmte pompen komen. Wanneer? Dat kan ik nog niet zeggen, dat hebben we nog niet gepland.”

Volgens Valster heeft het Vordense zwembad inmiddels veel last van de energieprijzen. “We verbruiken al twintig zonnecollectoren, die zijn eigendom van de tennisclub. Dat zijn meer paddentocht dan voldoende, dus kunnen wij de stroom afstaan. Die collectoren zetten we ook voor een deel in voor de verwarmingskosten van de zomer. Daardoor verbruiken we in de zomerperiode amper gas.”